Henrieke Hommes, veiligheidsadviseur ZOA

Goed veiligheidsbeleid draagt bij aan levensbelangrijke hulpverlening

Henrieke Hommes, veiligheidsadviseur ZOA
Henrieke Hommes, veiligheidsadviseur ZOA

“Als internationale hulporganisatie heeft ZOA veel medewerkers die korte of langere tijd in het buitenland verblijven. Investeren in hun veiligheid is vast onderdeel van het personeelsbeleid,” vertelt ¬†Henrieke Hommes enthousiast.

Jullie werken in ramp- en conflictgebieden, zoals Zuid-Soedan, Jemen en DR Congo. Is het voor een werkgever wel verantwoord om medewerkers in risicovolle gebieden te laten werken?  

Het is onze missie om mensen te helpen, juist mensen die in de meest moeilijke gebieden in de wereld verblijven. Natuurlijk heb je als werkgever een verantwoordelijkheid. Daarom hebben we intern uitgebreide en up to date veiligheidsprocedures. Zo moeten mensen die reizen een 3-daagse basistraining volgen over safety & security, zijn zij verplicht om de regels uit het landenbeleid en veiligheidsbeleid te volgen, en geven we alleen akkoord op een reis als medewerkers alle procedures hebben doorlopen.

Dat klinkt als een zware procedure. Is veiligheidsbeleid geen belemmering om werk te kunnen doen?

Integendeel. Dankzij het beleid, weten medewerkers hoe ze zich moeten voorbereiden op een reis en hoe ze zich moeten gedragen als ze in een noodsituatie terecht komen. Dat werkt preventief. Doordat we scherp monitoren op veiligheid, kunnen we snel schakelen. Als het nodig is, moeten we mensen evacueren, zoals onlangs toen geweld uitbrak in Zuid-Soedan. Maar het mooie van mijn werk is dat ik eraan kan bijdragen dat we zolang mogelijk doorwerken in moeilijke omstandigheden. Of snel kunnen terugkeren.

Kun je dat verder uitleggen. Wat vind je zo mooi aan je werk?

Door mijn werk draag ik bij aan hulp aan mensen in extreem moeilijke gebieden. Mensen voor wie wij een levensgroot verschil kunnen maken. Dat is wat mij drijft.

Is veiligheidsbeleid een wetboek?

Ja en nee. Het is heel belangrijk dat mensen het beleid volgen. Dat ze zich gepast kleden, bijvoorbeeld. Dat ze altijd een autogordel dragen. En dat ze geregeld laten weten waar ze zich bevinden. Maar als het erop aan komt, dan moet je in een split second een afweging maken. Stel je wordt beschoten, dan moet je snel kiezen: stoppen of beter doorrijden. Het gaat erom dat ze die afweging bewust maken. Dat is het belangrijkste.

 

We find ways